Ayak ağrısına ne iyi gelir, ayakların gün boyu vücudun ağırlığını taşımasından ya da değişik ayak sorunlarından dolayı oluşan ayak ağrıları neden olur?
AYAK AĞRISI NEDEN OLUR?
Vücudumuzun herhangi bir bölgesinde ağrı duyduğumuzda, bunun bir şeylerin yanlış gittiğine dair bir tür alarm olduğunu biliriz. Çoğu kez ağrının neden kaynaklandığına dair bir fikrimiz vardır aslında.
Başımız uykusuzluk yüzünden ağrıyordur ya da yeni evi taşırken zorlanan belimiz akşama tutuluverir. Ayak ağrısı ise bizi en çok etkileyen ağrılardan biridir. Vücudumuzu gün boyu oradan oraya taşıyan ve dengede durmamıza yardımcı olan ayaklarımızda sorun olduğunda, işlerimiz de aksamaya başlar.
Ayak ağrısı yürümeyi ve ayakta durmayı zorlaştırdığından gün içinde, çalışırken veya gündelik işlerimizi halletmek istediğimizde zorluk çekebiliriz. Yorgunluktan, çok yürümekten, uzun süre ayakta durmaktan dolayı ayak ağrısı oluşabilir. Bununla birlikte ayak ağrısının başka nedenleri de olabilir. Bu ağrıyı geçirmek için ilk iş olarak elbette ağrının kaynağını bilmek gerekir. Bazen ayak ağrısının tedavisi doğru bir ayakkabı seçmek bile olabilir ama en doğru teşhis ve buna uygun tedavi için doktorunuzla görüşmeniz en iyisidir.
AYAK AĞRISI NEDENLERİ
Nasır
Cildimizde bir bölge uzun süreli olarak bir baskı veya sürtünmeyle karşı karşıya kaldığında kendini korumaya alır. Bu bölge savunma amaçlı olarak sertleşir ve bu kalın, sertleşmiş tabakaya nasır adı verilir. Nasır genellikle ayaklarda, topuklarda, ellerde ve parmaklarda görülür. Çünkü bu bölgeler hareket halindeyken en çok etki altında kalan yerlerdir. Ayrıca bunyon, yani 'ayak başparmak çıkıntısı' olan kişilerde de, sürekli ayakkabıya sürten bunyon üzerinde nasır oluşur.
Başta da söylediğimiz gibi nasırlar aşınmalara karşı cildi korumak içindir ancak nasır üzerine baskı olursa, ağrı yapar. Örneğin vuran bir ayakkabı ya da nasırı bastıran bir ayakkabı, ayakta ağrıya neden olur. Ayağı sıkmayan ayakkabılar ağrıyı önleyecektir. Nasırın geçmesi içinse nasıra yol açan sürtünme ya da baskı nedeninin ortadan kaldırılması gerekir.
Tendon, Bağ Ya Da Kemik Zedelenmesi
Aşil tendon hasarı (Aşil tendiniti), bursit, topuk dikeni ve stres kırıkları en sık görülen ayak ağrısı nedenleridir. Yanlış yapılan egzersizler, yüksek darbe sporları (basketbol, tenis, bale vb), fazla kilolar ve kötü ayakkabı seçimi bu sorunlara yol açar. Aşil tendiniti, bursit ve topuk dikeni, hepsi de iltihabi hastalıklardır. Örneğin bursit, eklemleri koruyan ve bursa adı verilen yastıkçıkların iltihaplanmasıdır. Ayak ağrınızın hangisinden dolayı kaynaklandığını anlamak için, bir doktora muayene olup günlük aktiviteleriniz, mesleğiniz ve yaptığınız sporlara dair bilgi vererek ağrı ile ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz.
Ayakta stres kırığı, yüklenme nedeniyle ayak kemiklerinde oluşan çatlaklara verilen isimdir. Stres kırığı, ayağa fazla yük bindiren spor aktivitelerinden dolayı oluşabilir. Her gün masa başında oturuyor ve hareketsiz bir yaşam sürüyorsanız ve birden bire ağır spor antrenmanlarına başlarsanız bu tip bir sorun görülebilir. Bu nedenle acemilik dönemindeki erlerde stres kırıkları çok olur.
Stres kırıklarının iyileşmesi için rahat ayakkabılar seçmek ve ayağa çok az yüklenmek gerekir. Aslında ayak ağrısına da yol açan tüm sorunlarda en başta, zedelenmeye yol açan aktiviteye son vermek ve iyileşene dek beklemek gerekir. İyileştikten sonra sorunun tekrarlanmaması için doğru ayakkabıyla, doğru şekilde hareket etmek ya da antrenman yapmak çözüm olacaktır.
Kireçlenme (Artrit)
Ayak ağrısının bir başka nedeni de kireçlenme olabilir. Osteoartrit, romatizmal artrit ve guthastalığı kireçlenmenin en yaygın üç tipidir. Osteoartritte kemikler arasındaki kıkırdak aşınır. Romatizmal artrit ayak deformasyonuna da yol açabilecek, eklemlere yönelik otoimmün bir hastalıktır. Gut hastalığı ise ürik asidin vücutta kristal şeklinde birikmesi sonucu oluşur. Gut genellikle ayak başparmağı etkiler. Kireçlenmenin bu üç türünün de, durumun ciddiyet derecesine göre değişen, kendine has tedavi biçimleri vardır.
Periferal Nöropati
Periferal nöropati el, kol, alt bacak ve ayaklarda sinir hasarını betimleyen bir terimdir. Sinirler tahrip olduğundan şişlik, güç kaybı, ağrı, karıncalanma, uyuşma gibi semptomlar görülebilir. Periferal nöropatinin sakatlanma, diyabet veya kalp hastalığı, böbrek sorunları, yetersiz beslenme, kireçlenme gibi pek çok nedeni olabilir. Periferal nöropati kaynaklı ağrının tedavisi için ilk olarak bu durumun neden meydana geldiği bulunmalı ve gerekirse ilaç tedavisiyle birlikte fizyoterapist desteği de alınmalıdır.
Düztabanlık
Düztabanlık sadece çocuklukta ortaya çıkmaz, bu nedenle sadece yaşınızdan dolayı ayak ağrınızın düztabanlıktan kaynaklanması ihtimalini hemen eleyemezsiniz. Adım atarken hareketlerimiz otomatikleşmiştir ve ne yaptığımızı detaylı olarak düşünmeyiz. Oysa ayaklarımız için bu eylem oldukça karmaşık bir işlemdir. Ayaklar tüm ağırlığı taşıdığı ve dengede durmayı sağladıkları için baskıya ve hasar görme riskine de açıktırlar. Bu risklerden biri de düztabanlıktır. Şeker hastalığı, aşırı kilo veya romatizma düztabanlık sorununa neden olabilir.
Düztabanlıkta ayak kavisi düzleşir, ayak çukuru çöker. Düztabanlık ilerledikçe ayak deforme olur. Tüm bu süreç ayak ağrısına da yol açar. Tabanlıklar ağrıyı hafifletebilir ancak ilerlemiş düztabanlığı tedavi edemez. Eğer erken teşhis şansı kaçırılmışsa, tedavi için ameliyat gerekebilir.
Topuklu Ayakkabılar
Pek çok kadın için yüksek topuklu ayakkabılar şıklığın vazgeçilmez bir parçasıdır. Hatta topuklu ayakkabıları ile sanki spor ayakkabı giyiyormuş kadar kolay hareket edenler olabilir. Ancak ne kadar alışılsa da, topuklu ayakkabıların ayağa ekstra yük bindirdiği bir gerçektir ve bu herkes için geçerlidir. Bir de bu yüksek topuklular sivri ve dar burunluysa sorunlar çoğalır. Ayakkabı topuğu 5 santimi geçtiği takdirde artık ayak zorlanacak demektir. Ayak ve baldır kaslarında kısalma, ayak şekil bozuklukları, nasır, ayak ağrısı ve hatta diz ve bel ağrıları görülebilir.