Ayak ağrıları ve nedenleri nelerdir?
Vücudumuzda hissetiğimiz ağrılar bizim için alarm durumudur aslında. Vücutta yanlış giden olayların habercisidir. Ağrılar sebep değil sonuçtur. Sebebi ortadan kaldırmadığınız sürece ağrılar devam edecektir. Ayak ağrılarında da ağrının sebebi önemlidir. Bir çok sebebe bağlı olarak ağrı oluşabilir.
Basış bozukluğuna bağlı belli bir bölgede toplanan yük o bölgede kendini ağrı olarak hissettirecektir. Bu hissiyat bazen nasır olarak karşımıza çıkar bazen topuk dikeni olarak kaşımıza çıkar, bazen de kas ağrıları olarak bunu hissedebiliriz. Nasır bir sebep değil sonuçtur. Basış bozukluğuna bağlı oluşan nasırlarda yapılması gereken tedavi basış bozukluğunu düzeltmektir. Basış bozukluğu düzelmediği sürece nasır kendini tekrarlayacaktır.
Yorgunluktan, çok yürümekten, uzun süre ayakta durmaktan dolayı ayak ağrısı oluşabilir. Bununla birlikte ayak ağrısının başka nedenleri de olabilir. Bazen ayak ağrısının tedavisi doğru bir ayakkabı seçmek bile olabilir ama en doğru teşhis ve buna uygun tedavi için doktorunuzla görüşmeniz en iyisidir.
Ayak Basış bozukluğu
Morfolojik bozukluklar genetik, doğuştan olduğu kadar ge¬nellikle çocukluk çağında kusurlu yere basma, biçimsiz ayakkabılar giyme sonucu da ortaya çıkabilir. İlerleyen dönemlerde diz, kalça, bel ve sırtta ağrılara sebep olabilir.
Ayak yüzeysel olarak değerlendirilirse, üç farklı şekildedir. Yüksek kavis, düz taban ve normal kavis. Gözlemler itibariyle, düz tabanlar içe basarak, yüksek kavisliler ise dışa basarak bu sorunu aşmaya çalışırlar. Ayakta yük eşit dağılamayacağından parmak kemiklerinde deformasyon ve ayağın çeşitli bölgelerinde nasırlarda görülebilir. Analiz yapacak kişi, konusunda uzman ortapedist, podiatrist ve podolog olmalıdır. Analiz esnasında kişinin kinetik ve kinematik olarak incelenmesi gerekir.
Basış bozukluğu için yürüme analizi yaptırarak durum tespiti yaptırabilirsiniz.
Basış boğukluğu, ayak ve ayak bileği hastalıklarının tedavisinde ve uzun süre ayakta kalan veya sportif faaliyetleri bulunana kişilerin günlük yaşam konforlarını sağlamakta önemli bir yere sahiptir.
Topuk dikeni nedir?
Topuk dikeni topuk kemiğinin alt kısmında kalsiyumun birikmesiyle oluşan kemiksi bir çıkıntıdır. Bu sert çıkıntı bir dikeni andırdığı için böyle isimlendirilmiştir. Uzunluğu 2 santime kadar ulaşan topuk dikeni çıkıntısı röntgende kolayca teşhis edilir.
Topuk dikeni belirtileri nelerdir?
Sabah ilk yataktan katlığınızda ilk birkaç adım da topuğa diken batması hissi oluşur. Gün içinde yürümeye bağlı olarak ağrı azalır. Yine uzun süre oturmalardan sonra ki adımlar da ağrı olur.
Topuk dikeni tedavisi
Topuk dikeni tedavisinde ilaç, kişiye özel yapılmış ortopedik tabanlık, fizik tedavi ve egzersizler %90 oranında iyileşme sağlar bunun dışında hastanın durumuna göre iltihaplanan bölge veya topuk dikeni ameliyatla alınabilir. Ameliyatlar günümüzde topuğun altında veya yan tarafında açılan küçük bir delikten girilerek endoskopik yöntemlerle yapılmaktadır. Özellikle yürüme analizi sonucunda yapılan kişiye özel tabanlıklar ile günlük aktivelerinizden geri kalmazsınız. Kişiye özel yapılan ortopedik tabanlıklar da amaç topuğa giden yükü azaltmak ve topuk bölgesindeki baskıyı azaltmak olmadır. Bu şekilde iltihaplanma kendi kendini iyileştirebilir.
Topuk dikeni tedavi edilmezse kişinin yürümesini zorlaştıracaktır. Bu zorlanmaya bağlı olarak basış bozukluğuna sebep olabilir ve başka ağrıları da beraberinde getirebilir.